contact

Vestiging Sneek

Worp Tjaardastraat 342
8602 XP Sneek
Telefoon: 0515 - 412870
LRK: 170370471
Contact

Vestiging Groningen

Adres: Boogschutter 88
9602 MG HOOGEZAND
Telefoon: 06-51848266
LRK: 106778857
contact

Vestiging Drenthe

Adres: Van Echtenstraat 96
7902 ER HOOGEVEEN
Telefoon: 06-47009585
LRK: 195998261
contact

Kinderopvangtoeslag

 

Gerechtshof maakt einde aan discussie ondernemerschap gastouder

Na twee jaar aan rechtsgeschillen is de kogel door de kerk: ook gastouders kunnen ondernemer zijn. Die uitspraak deed het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Daarmee lijkt de lange strijd over het zelfstandig ondernemerschap van gastouders beslist.
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Foto: ANP

De onrust onder gastouders ontstond, toen het Hof Arnhem-Leeuwarden in 2016 oordeelde dat de betreffende gastouder geen ondernemer was. Zij moest een flink bedrag aan belastingen ophoesten. Er volgden meerdere uitspraken door rechtbanken en gerechtshoven, veelal juist in het voordeel van de ondernemende gastouders. Toch bleef de spanning. Het wachten was op een uitspraak die definitief een einde zou maken een de discussie.

Strijd

De uitspraak van 13 maart door het Hof Arnhem-Leeuwarden heeft wat Gijs Steijsiger (De Kroon Adviseurs) betreft de strijd met de belastingdienst beslist. Het Hof gaat in tegen zijn oordeel dat het in 2016 uitsprak, waarin een gastouder niet als ondernemer werd aangemerkt. De Belastingdienst gebruikte die uitspraak als argument. Nu neemt het Hof Arnhem-Leeuwarden de uitspraak over van het Gerechtshof van Den Haag van 27 juni 2017. Daarbij werd een gastouder ook als zelfstandig ondernemer aangemerkt. Steijsiger: ‘De beslissende uitspraak liet lang op zich wachten. Eigenlijk keren we nu terug naar de situatie zoals die altijd is geweest. De gastouders worden niet meer als groep uitgesloten van ondernemerschap. Per gastouder wordt nu weer beoordeeld (zoals voorheen) of zij voldoet aan de door de Hoge Raad gestelde ondernemerscriteria.’

Argumenten

Op basis van de door De Kroon Adviseurs ingebrachte stellingen, argumenten en feiten is het Hof tot het oordeel gekomen dat de gastouder dient te worden aangemerkt als ondernemer.

Het Hof oordeelde dat:

  1. De vraagouders de opdrachtgevers zijn van de gastouder
  2. De gastouder wel degelijk ondernemersrisico loopt
  3. Het gastouderbureau geen toezicht- en handhavende taak heeft, doch slechts een signalerende
  4. Het gastouderbureau slechts bemiddelende, begeleidende en ondersteunende werkzaamheden verricht ten behoeve van de gastouder
  5. De wet- en regelgeving van de Wet Kinderopvang niet de zelfstandigheid van de gastouder als ondernemer aantast.

Opluchting

Steijsiger, die tientallen rechtszaken van gastouders vertegenwoordigt, waaronder deze, is opgelucht: ‘Het enige verweer van de belastingdienst in de procedures was namelijk altijd de verwijzing naar de uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden van 2016. Dit verweer valt nu dus weg. Dus wat blijft er nog over?’ Volgens hem niets meer. ‘Dit blijkt ook uit het feit, dat de belastingdienst in andere Hofuitspraken niet in hoger beroep is gegaan. En daarmee lijkt een einde te komen aan de lange, en onnodige, onzekerheid die is geweest over het ondernemerschap van de gastouder.’

We hebben de Belastingdienst gevraagd om te reageren op de uitspraak van het Hof Arnhem/Leeuwarden. Deze reactie wordt nog aan dit artikel toegevoegd.

 

Bron: Kinderopvangtotaal

Gerechtshof maakt einde aan discussie ondernemerschap gastouder

Na twee jaar aan rechtsgeschillen is de kogel door de kerk: ook gastouders kunnen ondernemer zijn. Die uitspraak deed het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Daarmee lijkt de lange strijd over het zelfstandig ondernemerschap van gastouders beslist.

Lees meer...

Nieuwe wet bij "opvang bij ouders thuis"

 

Kort geleden is er een wetsvoorstel ingediend voor een wijziging op de Wet Minimum Loon (WML). Deze WML regelt dat bij loondienst of een overeenkomst van opdracht (op gastouders van toepassing) minimaal het minimumloon betaalt moet worden. Dit wetsvoorstel stamt uit 2013 en was destijds ook van invloed op het loon van gastouders. In 2013 werd gesteld dat de WML niet van toepassing was op gastouders, omdat voor gastouders "stukloon" (per uur per kind) van toepassing is. Het wetsvoorstel dat nu recent is ingediend wijzigt de mogelijkheid van betaling op basis van "stukloon" naar betaling op arbeidsduur. Het gevolg zou zijn dat opdrachtgevers (ouders) het minimumloon moeten betalen, ongeacht hoeveel kinderen er naar de opvang gaan, maar dus ook bij 1 kind in de opvang.


In sommige gevallen zou een gastouder dus meer gaan verdienen, maar het gevolg daarvan zou zijn, dat gastouderopvang in die gevallen voor ouders aanzienlijk duurder wordt. Het nieuwe wetsvoorstel zou 32.000 gastouders en 50.000 ouders raken.

 

Op 7 december 2017 diende de wijziging van het Wetsvoorstel WML in de Tweede Kamer. Diverse partijen hebben de gevolgen voor gastouderopvang onder de aandacht gebracht. Naar aanleiding daarvan heeft de minister besloten om via een AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) te voorkomen dat deze verplichting doorgevoerd wordt in de gastouderopvang.  

 

De wijziging in de WML heeft geen gevolgen voor de Dienstregeling aan Huis. Hier werd immers al minimumloon per gastouder gehanteerd als je meer dan 3 dagen per week bij de gastouder oppaste

 Rectificatie op inspecties GGD

 

zie brief 19-12-2017

 


Registratiesysteem

login

Certificaat samen werken 2017

Gastouder gezocht?

Bent u op zoek naar een gastouder bij u in de buurt?

Of misschien voor aan huis?
Kijk dan nu op onze gastoudermarktplaats!

gastoudergezocht

Aan de hand van de zoekoptie kunt u gemakkelijk zien of er bij u in de buurt een beschikbare gastouder is.

sbb

brancheorganisatie

 

ggd