Nieuws

NVWA: stop met gebruik bekers en -kommen van melamine en bamboe

Nieuwsbericht | 16-02-2021 | 10:38

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om serviesgoed dat is gemaakt van bamboe met melaminekunststof, zoals koffiebekers en kommen, niet meer te gebruiken. Importeurs en verkopers van deze producten moeten ze per direct uit de handel halen. Uit onderzoek blijkt dat het servies stoffen afgeeft die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Bamboe-melamineserviesgoed is volgens de toezichthouder in opkomst, omdat veel mensen denken dat het duurzaam materiaal is. Maar hoewel de producten worden verkocht als 'bamboe', zijn deze materialen gemaakt van melamine-kunststof waaraan bamboe- of maisvezels zijn toegevoegd. Dit mengsel is niet makkelijk biologisch afbreekbaar.

De bekers, kommen en mokken die de NVWA onderzocht bevatten soms te veel formaldehyde en melamine. Wie veel van die stoffen binnenkrijgt kan maagirritatie en of een maagzweer krijgen. Bovendien bleek dat de afgifte van formaldehyde hoger was als er bamboe in het servies verwerkt was.

'Geen toegelaten toevoegstof'

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Van Ark voor Medische Zorg dat de producten met bamboe niet aan de wetgeving voldoen. "Bamboe is namelijk geen toegelaten toevoegstof voor plastic. De door NVWA geconstateerde normoverschrijdingen bij deze producten vormen een tweede reden waarom deze producten niet toelaatbaar zijn."

De minister schrijft verder dat als mensen stoppen met het gebruik van dit serviesgoed, het gezondheidsrisico direct verdwijnt. Volgens de minister is het onwaarschijnlijk dat mensen later alsnog klachten krijgen.

Gevaar voor jonge kinderen

Op basis van het onderzoek adviseert de NVWA om de Europese veiligheidsnorm voor formaldehyde in melamine-kunststofservies (met of zonder bamboevezels) aan te scherpen. De huidige norm biedt onvoldoende bescherming bij gebruik door jonge kinderen vanwege hun geringere lichaamsgewicht, concludeert de NVWA.

Minister Van Ark heeft dit punt op de agenda gezet in Brussel en heeft aangedrongen op een snelle verlaging van de norm.

Het Voedingscentrum adviseert in afwachting van de verlaging van de norm om ook serviezen gemaakt van 100% melamine (dus zonder toevoegingen van bamboe en/of mais), niet te gebruiken voor heet eten en drinken voor kinderen tussen 0 en 3 jaar.

Bron: https://nos.nl/artikel/2368846-nvwa-stop-met-gebruik-bekers-en-kommen-van-melamine-en-bamboe.html

 

Filmpje voor ouders over het coronavirus


12 januari 2021 | 1 minuut lezen

Stichting opvoeden logo

Opvoedinformatie Nederland maakte met jgz-partners een filmpje over hoe ouders de coronamaatregelen met hun kind kunnen bespreken. Ook worden de positieve kanten genoemd, zoals anderen helpen en minder reistijd. Aan dit filmpje werkte ook het Nederlands Jeugdinstituut mee. 

Hoe help je je kind zich aan de coronamaatregelen te houden? Wat als je kind bezorgd of angstig is? En hoe voorkom je zelf dat je 'coronamoe' wordt? Op deze en andere vragen geeft presentatrice Fiona antwoord in dit filmpje

Het filmpje komt voort uit het filmpjesproject van Opvoedinformatie Nederland. Daar doen nu 12 andere partijen aan mee. Samen bedenken, ontwikkelen en financieren we opvoedfilmpjes voor ouders. Zo voorkomen we dat we dit allemaal apart doen en dus dubbel werk verrichten. Inmiddels zijn er bijna 40 filmpjes op deze manier gemaakt!

 

Een overzicht vind je op het YouTube-kanaal van Opvoedinformatie Nederland.

 

In dit filmpje stelt presentatrice Fiona zich aan professionals voor.

Telefoontje over vermelding in gemeentegids? Let goed op!

Nieuwsbericht | 03-11-2020 | 09:55

Dit blog lijkt misschien niet te passen bij de onderwerpen waar ik normaliter over schrijf. Toch heeft het een overeenkomst met andere blogs van mijn hand, waarin ik zaken behandel die ondernemers bezighouden. Ik ga je in dit blog punt-voor-punt aantonen wat ik vind dat er mis is met de werkwijze van OiV Media & Communicatie en andere vergelijkbare partijen en waarom je goed moet opletten wanneer ze jou bellen of mailen.

leer verder

-dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 28 februari 2017 en geüpdatet op 13 maart 2020-

Bron: https://optimusonline.nl/


 

Misleidende mails betreffende VOG

Nieuwsbericht | 06-10-2020 | 11:13

Verklaring omtrent gedrag (VOG) | Gemeente Súdwest-Fryslân

Waarschuwing:

Momenteel worden er veel misleidende reclames aan gastouders verstuurd over het vernieuwen van de Veklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Berichten als: " Vergeet u niet op tijd een nieuwe VOG aan te vragen? Het is belangrijk dat u tijdig de nieuwe aanvraag doet, zodat u op verzoek van uw werkgever de verklaring kunt aanleveren." komen vaak over alsof er een nieuwe VOG moeten worden aangevraagd. Dit is niet waar.

Wanneer er een nieuwe VOG moet worden aangevraagd, dan krijg je wel bericht van ons en niet van 1 of ander bedrijf dat hieraan verdient.

Ook via BNNVARA Kassa en Klachtenkompas zijn er meldingen gedaan van dit soort misleidingen.

 


 

Nu beschikbaar: app van Belastingdienst Toeslagen voor het wijzigen van uw kinderopvangtoeslag

Nieuwsbericht | 02-07-2020 | 12:22

Ouders kunnen vanaf donderdag 2 juli via een app van Belastingdienst/Toeslagen de gegevens over hun kinderopvangtoeslag gemakkelijker bijhouden en wijzigen. Gebruikers van de app krijgen een melding als gegevens mogelijk niet meer actueel zijn, met daarbij de vraag deze aan te passen. Bijvoorbeeld wanneer uw uren niet meer kloppen of het uurtarief gewijzigd is. Zo helpt de Belastingdienst/Toeslagen ouders bij het voorkomen dat zij achteraf kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen. Ook wordt zo voorkomen dat u minder kinderopvangtoeslag ontvangt dan waar u recht op heeft. 

BOinK is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze app. 

De app is een aanvulling op de bestaande dienstverlening van de Belastingdienst/Toeslagen, voortkomend uit het 'Verbetertraject Kinderopvangtoeslag'. Meer uitgebreide handelingen blijven via de website www.toeslagen.nl lopen. Denk dan bijvoorbeeld aan het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Via de app kunt u eenvoudig informatie doorgeven die van invloed is op de hoogte van uw kinderopvangtoeslag. De app is daarom bedoeld voor veelvoorkomende wijzigingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een wijziging van uw inkomen of het aantal uren dat uw kind(eren) naar de opvang gaan. De mogelijkheden van de app worden geleidelijk uitgebouwd in de komende periode.

Ervaringen welkom

De app is de afgelopen maanden getest door een groep van ongeveer 200 ouders. De Belastingdienst/Toeslagen is zeker in deze eerste fase zeer benieuwd naar de ervaringen van nieuwe gebruikers. U kunt uw ervaring en feedback dan ook delen  via deze link. Daarnaast is er de mogelijkheid om feedback te geven via de app-stores. Aan de hand hiervan kan de Belastingdienst/Toeslagen de app verder uitbreiden in nieuwe versies.

De app Kinderopvangtoeslag is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, BOinK en andere branche- en belangenorganisaties in de kinderopvang.

Kinderopvangorganisaties helpen mee

Organisaties in de kinderopvang gaan maandelijks (opvang- en betalings)gegevens delen met de Belastingdienst/Toeslagen. De Belastingdienst/Toeslagen gebruikt deze gegevens om ouders via de app een melding te sturen als (b)lijkt dat hun gegevens niet meer kloppen. Zo kunnen ouders sneller de gegevens controleren en wijzigen wanneer nodig. Hiermee wordt voorkomen dat u gedurende lange periode teveel of te weinig kinderopvangtoeslag ontvangt (met alle mogelijke gevolgen van dien).

Een deel van de ouders kan vanaf september deze meldingen al ontvangen. Met ingang van volgend jaar geldt dit voor alle ouders. Kinderopvangorganisaties moeten namelijk vanaf 2021 verplicht elke maand gegevens aanleveren bij de Belastingdienst/Toeslagen.

De app Kinderopvangtoeslag is gratis verkrijgbaar en geschikt voor iOS en Android.

App kinderopvangtoeslag downloaden

Voor iOS-apparaten kunt u de app downloaden in de App Store.

Voor Android-apparaten kunt u de app downloaden op Google Play.

BRON: Boink


Jitse met ballon

Hoofdvestiging

maandag t/m vrijdag
8:45-12:15 en 13:00-16:00
Zat- en zondag gesloten

Vestiging Sneek

Worp Tjaardastraat 342
8602 XP SNEEK
Telefoon: 0515-412870

LRK: 170370471

contact button sneek

Vestiging Groningen


Boogschutter 88
9602 MG HOOGEZAND
Telefoon: 06-51848266

LRK: 106778857

contact button groningen

Vestiging Drenthe

Alteveer 76a
7907 GA Hoogeveen
Telefoon: 06-47009585


LRK: 195998261

contact button drenthe