Vergoeding kinderopvang voor 2023 extra verhoogd
Het kabinet heeft besloten om de maximum uurprijs voor kinderopvangkosten verder te verhogen. De maximum uurprijs stijgt volgend jaar met een extra 0,94% voor alle vormen van kinderopvang. Dat betekent een structurele verhoging van € 57 miljoen bovenop de eerdere € 225 miljoen voor de reguliere indexatie. Daardoor krijgen ouders een hogere vergoeding via de kinderopvangtoeslag, wegens de hoge inflatie in 2022. Dit schrijft minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
AOW'ers en zzp'ers moeten zelf energietoeslag aanvragen bij gemeente
Huishoudens die recht hebben op een extra compensatie voor de hoge energieprijzen kunnen die vanaf nu zelf aanvragen bij hun gemeente, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag. Het gaat om een toeslag van 800 euro.
Deze is bedoeld voor lagere inkomens, bijvoorbeeld senioren met een AOW-uitkering zonder aanvullend pensioen, zelfstandigen met een minimuminkomen en werkenden die weinig verdienen. Wie in de bijstand zit, heeft er ook recht op, maar krijgt de extra compensatie automatisch. Ongeveer 800.000 huishoudens komen in aanmerking voor de tegemoetkoming.
NVWA waarschuwt voor papieren rietjes
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor het gebruik van papieren rietjes. Wanneer er langdurig op gesabbeld wordt, kunnen delen van de rietjes week worden en loslaten. De NVWA heeft ruim 400 meldingen ontvangen waarbij een kind of iemand met een beperking een stuk van een papieren rietje in de keel kreeg.
Meestal konden zij de prop zelf uithoesten. In 10 tot 15 procent van de gevallen moest worden geholpen door op de rug te kloppen of door de prop met de hand uit de mond te verwijderen. Er zijn geen daadwerkelijke verstikkingen of medische noodsituaties gemeld, maar de NVWA roept wel op om goed op te letten wanneer jonge kinderen en mensen met een beperking gebruik maken van de rietjes.
Drinkpakje
De NVWA riep eind februari op om problemen met papieren rietjes te melden. Dat leverde ruim 1.300 meldingen op. In bijna alle gevallen ging het om een drinkpakje dat langzaam werd opgedronken met het bijgeleverde papieren rietje. Om verstikkingsgevaar te voorkomen adviseert de NVWA ouders en verzorgers daarom in de buurt te blijven wanneer zij jonge kinderen en mensen met een beperking laten drinken met een papieren rietje. Vooral wanneer het langzame drinkers zijn.
Verbod op plastic wegwerpartikelen
Nu er sinds 3 juli 2021 een verbod op plastic wegwerpartikelen, zoals rietjes, bestek, borgen en wattenstaafjes, geldt, worden papieren rietjes ingezet als alternatief voor plastic rietjes. De NVWA wil mogelijke alternatieven voor papieren rietjes bespreken met de producenten, of mogelijkheden om de kwaliteit hiervan te verbeteren. Ook gaat de NVWA in gesprek met de Europese Commissie, om te bepalen of er aanvullende maatregelen nodig zijn voor het veilig gebruiken van papieren rietjes.
Bron: nvwa.nl
Pokken gespot? Toename waterpokken (ook) bij (oudere) kinderen
Misschien had je het al gemerkt, maar sinds begin 2022 is er sprake van een toename van waterpokken in Nederland. Opvallend is dat de infectieziekte op dit moment niet alleen bij veel zuigelingen, peuters en kleuters geconstateerd wordt, maar ook bij kinderen tussen de 6 en 15 jaar.
Beeld: Pixabay / lillolillolillo
Dit blijkt uit de wekelijkse cijfers over aandoeningen van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, die worden gegenereerd uit de registraties die honderden huisartsenpraktijken verspreid over het land doorlopend aanleveren.
Oudere kinderen
Na een periode van twee jaar waarin huisartsen erg weinig gevallen van waterpokken zagen, begon de infectieziekte in de laatste maanden van 2021 weer om zich heen te grijpen. Dit zette door in 2022.
Bron: Nivel
Bij kinderen tussen 0 en 4 jaar, de meest vatbare groep, is er in 2022 een stijging te zien van wel 400 tot 500% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Opvallend is dat er ook een forse toename is in de groep kinderen tussen 5 en 15 jaar; bij hen komen waterpokken tweemaal zo vaak voor als vorig jaar.
Corona-inhaaleffect
Mogelijk is er sprake van een inhaaleffect na de afgelopen coronajaren. Met de schoolsluitingen en andere coronamaatregelen van de afgelopen jaren zijn er minder infectieziekten, waaronder waterpokken, geregistreerd. Nu de anderhalve meter en andere maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus zijn losgelaten, is er weer een toename te zien van infectieziekten zoals waterpokken. Iets wat al eerder geregistreerd is bij de plotselinge uitbraak van RS-virusinfecties.
Het protocol Kinderopvang & COVID-19 is voorlopig opgeheven. Voor de kinderopvang gelden geen specifieke coronamaatregelen meer, nu het kabinet het grootste deel van de coronamaatregelen heeft losgelaten. Mocht het virus weer oplaaien, dan kan het protocol weer geactiveerd worden
Bron: Kinderopvangtotaal
Noud (2) raakte verstrikt in rolgordijn: 'Zo'n nutteloze dood, we willen ouders waarschuwen'
Noud was kerngezond, een vrolijke dierenvriend, die net zou gaan oefenen op de peuterspeelzaal. Tot hij, op een zomerdag in augustus, met zijn hoofd in het koordje van een rolgordijn bleef vastzitten. Wat artsen ook probeerden, de 2-jarige Noud was niet meer te redden. Een ongeluk, een nutteloze dood die voorkomen had kunnen worden als zijn ouders op de hoogte waren geweest van de gevaren. "En daarom doen we ons verhaal. Laat zijn dood een waarschuwing zijn voor anderen."
BRON: RTLnieuws