Nieuws

Nieuwsbrief zomer 2023


Hallo beste gastouders, hierbij de zomer nieuwsbrief.

De zomervakanties in het hele land zijn aan de gang, je zult het waarschijnlijk in je opvang wel merken. Misschien ben je ook wel een tijdje gesloten.

Wij ook; ons kantoor is geopend tot en met donderdag 3 augustus. 28 Augustus staan we weer helemaal tot je beschikking (facturatie gaat natuurlijk wel gewoon door). In die tussenperiode kun je Leo bellen bij dringende zaken, je bent in het bezit van zijn 06. Mail sturen kan ook – het kan wel zo zijn dat de beantwoording iets langer zal duren dan je gewend bent.

In deze nieuwsbrief o.a het volgende: ijsjes maken, VOG , PRK en teken.

Veel leesplezier!

Wij wensen iedereen een fijne zomervakantie!

Gun jezelf de rust en tijd om te ontspannen en te genieten van je vakantie!

Team thuis-in-opvang.nlGastouderopvang

Nieuwbriefzomer.jpg
Foto: Sophie Janotta via Pixabay

Betekent de val van het kabinet ook nog iets voor gastouders? Nu het kabinet is gevallen, mogen ministers en staatssecretarissen niet zomaar meer regels uitvaardigen. De Tweede Kamer moet bepalen welke onderwerpen ‘controversieel’ zijn. Ofwel: niet meer besproken worden door het huidige demissionaire kabinet en de Tweede Kamer, maar doorgeschoven worden naar een nieuw kabinet. Dat controversieel verklaren tilt de Kamer over het zomerreces in. Dat betekent dat we pas in september weten welke onderwerpen wel of niet controversieel verklaard worden.

Het verbetertraject voor de gastouderopvang staat al een langere tijd op de agenda. De overheid wil de kwaliteit van gastouderopvang over de hele linie verbeteren. De Branchevereniging zegt hierover: ‘Wij zijn samen met andere brancheorganisaties en ketenpartners al een langere tijd in gesprek met het ministerie van SZW over de inhoud en implementatie van deze kwaliteitsmaatregelen. Er liggen nog veel thema’s die nader uitgewerkt moeten worden, waarbij wij van mening zijn dat het goed is om te werken aan de kwaliteit van de gastouderopvang, maar dat aan het realiseren van goede kwaliteit ook een prijskaartje hangt. Kwaliteitsmaatregelen moeten dus altijd samengaan met de daarvoor benodigde financiering, zodat de betaalbaarheid van de gastouderopvang niet verder onder druk komt te staan.

 

VOG – Verklaring Omtrent Gedrag

Stagiaire - Huisgenoot 18+ - Structureel aanwezige 18+

VOG

Zoals bekend, dienen alle huisgenoten 18+ in het personenregister (PRK) te zijn gekoppeld aan het gastouderbureau, waar de gastouder in het landelijk register is aan bemiddeld. Toch komt het helaas nog voor, dat er een zoon of dochter 18 wordt en dat de VOG en de inschrijving in het PRK niet op tijd zijn geregeld.


De Gemeente en de GGD controleren hierop. Zij krijgen vanuit het basisregister van DUO de melding van de overtreding als het niet is geregeld. Dit betekent dat er officieel niet meer aan de eisen wordt voldaan.


Probeer dit te voorkomen door tijdig een VOG aan te vragen en de inschrijving te doen, dit kan al voordat de zoon of dochter 18 wordt.


Ook voor stagiaires, jonger dan 18 jaar, die langer dan 10 dagen en/of 2 aaneengesloten weken stage verzorgen bij een gastouder, is een inschrijving in het PRK nodig. Staat de stagiaire al in het PRK, dan kan de koppeling met dezelfde VOG-inschrijving worden gemaakt.


Mocht er een VOG moeten worden aangevraagd, dan ontvangen wij graag een bericht en dan kunnen wij ervoor zorgen dat deze gemakkelijk digitaal kan worden aangevraagd, zonder dat je persoonlijk naar de Gemeente hoeft (digitaal is ook goedkoper).


Wanneer je nou niet zeker weet of alle huisgenoten, stagiaires en structurele aanwezigen een koppeling in het PRK hebben, dan kan je dit controleren door in te loggen op je online registratiesysteem (OpvangApp) en dan via het menu naar “Mijn gegevens”-> “Huisgenoten”.

 

Wist je dat:

Is een CO2-meter in huis nuttig? https://www.nu.nl/wonen/6248812/is-een-co2-meter-in-huis-nuttig.html

 

Leuke ideeën voor een vrolijke lunch:

Lunch1 Lunch2 Lunch3Ontwikkeling

Wist je dat voorlezen heel belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen? De website van Ririro bevat ongeveer 500 sprookjes en kinderverhalen om gratis te lezen en luisteren. Het is ook mogelijk om de verhalen inclusief plaatjes te downloaden en te printen.Alles wat je moet weten over teken

Het zou inmiddels een vast ritueel moeten zijn na een wandeling door bossen en velden: je lichaam controleren op teken. De teek heeft zich door ons hele land verspreid en we weten de laatste jaren steeds meer over de risico’s van een tekenbeet. Maar weten we écht alles over teken?

Waar leven teken?

Teken wonen in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en in je eigen tuin. Ze leven vooral in hoog gras, op bosbessenstruiken, varens of tussen dode bladeren. Zonder dat je het merkt, stappen ze bijvoorbeeld van hun grasspriet over naar je been, waar ze zich vastbijten in je huid. Zodra het boven de 7 graden Celsius is, worden ze actief. Ze zijn er dus niet alleen in de zomer.

Lees ook: Op deze plekken is het gevaar van teken het grootst

Hoe herken je een tekenbeet?

Een teek is een klein spinachtig beestje van ongeveer 1 tot 3 millimeter. Hij is zo klein, dat je ‘m met het blote oog bijna niet ziet. En ook van een tekenbeet voel je bijna niets. Heeft een teek je net gebeten, dan verschijnt er een klein zwart puntje op de huid. Ben je gebeten door een teek dan heeft hij zich na een paar dagen volgezogen met bloed en lijkt hij op een bruin of grijzig erwtje. Een tekenbeet kan, net als een muggenbeet, jeuken. Soms ontstaat er rondom de tekenbeet een rode plek.

teek1

Teek heeft zich in huid vastgebeten. Foto: Adobe Stock.

Waar op je lichaam moet je vooral goed controleren op teken?

Controleer de huid en kleding van jezelf en de rest van het gezin dagelijks op tekenbeten. Vooral warme vochtige plekken zoals oksels, liezen, knieholtes en de bilspleet zijn verraderlijke plekken waar regelmatig een tekenbeet wordt aangetroffen. Maar ook de benen, het hoofd en de nek zijn geliefde plekjes. En check de randen van je ondergoed, want ook dat is een favoriet plek van de teek.

Beschermen tegen een tekenbeet

Een wondermiddel om jezelf te beschermen tegen een tekenbeet is er niet, maar gelukkig kun je wel voorzorgsmaatregelen treffen.

 • Ga je naar buiten? Blijf dan altijd op de paden.
 • Stop je broekspijpen in je sokken.
 • Draag dichte schoenen.
 • Draag lichte kleding.
 • Permetrine is een insectenwerend middel, impregneer hiermee je kleding.
 • Spuit je kleding in en bescherm onbedekte lichaamsdelen met DEET, het sterkste insectenwerende middel dat er bestaat. DEET is het meest effectief tegen (tropische) muggen en teken. Het percentage is bepalend voor de werkingsduur.

Lees ook: Hoe voorkom je een tekenbeet

teek2

ANP-tekentang

Teek verwijderen? Gebruik een tekentang!

Heb je toch een teek gespot? Verwijder hem dan zo snel mogelijk. Doe je dit binnen 24 uur, dan is de kans klein dat hij de bacteriën die de ziekte van Lyme voorzaken heeft kunnen overdragen. Het verwijderen van een teek is niet moeilijk, maar wel een precies werkje. Gebruik hiervoor altijd een tekentang. Probeer de teek niet te verwijderen met je nagel of een pincet, want hiermee lukt het je niet om de teek volledig te verwijderen. Een tekentang werkt als volgt:

 • Druk de grijpers van de tang open.
 • Pak de teek stevig vast. Let op: zorg ervoor dat je de hele teek – inclusief zijn kop – goed vast hebt.
 • Verwijder de teek met een draaiende beweging en trek de teek opwaarts eruit.
 • Ontsmet het wondje met alcohol of jodium.
 • Noteer na verwijdering waar je bent gebeten en wanneer je de teek hebt verwijderd.
 • Koorts? Naar een huisarts!
 • Houd de huid tot 3 maanden na verwijdering goed in de gaten en raadpleeg bij verkleuringen van de huid direct je huisarts


Wijziging in opvang

Gaat je oppaskind na de zomervakantie naar de middelbare school of naar de basisschool? Je kunt je vraagouders erop wijzen dat ze de kinderopvangtoeslag moeten aanpassen of dat ze ons om hulp vragen. Het staat trouwens ook in de nieuwsbrief die wij voor hun schrijven.


IJsjes maken

Ijsco

Verfrissend en ook nog gezond. Maak deze coole en lekkere snacks en je hebt altijd wat gezonds te snaaien. Minimale voorbereiding, maximaal plezier! Je hebt wel van die (siliconen) ijsvormen nodig. 

Frozen yoghurt met bessen en granola

Je zou het bijna als ontbijt kunnen eten. Bijna hè!

Ingrediënten voor 4 ijsjes: 

 • 250 gram Griekse yoghurt
 • 2 eetlepels honing
 • 200 gram blauwe bessen (eventueel met frambozen en aardbeien)
 • Muesli

Zo maak je de ijsjes:

Roer de yoghurt, de honing en het fruit door elkaar. Doe het mengsel in de ijsvormen en leg ze in de vriezer voor minimaal 8 uur en maximaal 1 maand. Wanneer je de ijsjes serveert besprenkel je ze met een beetje honing en doop je ze vervolgens in de muesli.

Ijsco1

Kokos met frambozen ijs

De perfecte combinatie voor een zwoele zomeravond!

Ingrediënten voor 4 ijsjes:

 • 120 milliliter kokosmelk of kokosyoghurt
 • Verse kokos in stukjes
 • Kokosrasp
 • 2 theelepels honing of kokosbloesemsuiker
 • Een handje verse frambozen

Zo maak je de ijsjes:

Meng de kokosmelk (of yoghurt), kokosstukjes en honing (of kokosbloesemsuiker) door elkaar in een blender en giet het mengsel in de ijsvormpjes. Prop er nog 3 of 4 frambozen in en leg de ijsjes vervolgens in de vriezer. Na minstens 4 uur zijn de ijsjes klaar. Dip ze voor het serveren nog even in de kokosrasp, et voilà.

Ijsco2

Romige mango ijsjes

IJsjes die romig én vegan zijn? Ja, het kan dankzij kokosmelk. Enjoy!

Ingrediënten voor 4 ijsjes:

 • 500 gram licht ontdooide stukjes mango
 • 60 milliliter kokosmelk
 • 2 eetlepels sinaasappelsap
 • 2 eetlepels agave-siroop
 • 1 theelepel vanille-extract

Zo maak je de ijsjes:

Meng de mango, kokosmelk, sinaasappelsap, agave en vanille tot een gladde massa in de blender. Vul de ijsvormpjes en vries deze in. Easy peasy!


 
 

Alle leuke uitjes voor kinderen in Nederland!

Zoek je een leuk uitstapje met kinderen in Nederland? Wij hebben alle leuke dingen om te doen met kinderen voor je verzameld! Op Kidsproof.nl vind je de leukste tips voor gezinsuitjes en kinderactiviteiten; https://www.kidsproof.nl


 


Nog meer leuke ideeën voor activiteiten om in vakantie met de kinderen te ondernemen: 

https://www.mamaliefde.nl/activiteiten-kinderen-thuis-spelletjes-binnen/

 

 
 
 
 
 

Nieuwsbrief zomer 2023


Hallo beste vraagouders, hierbij de zomer nieuwsbrief.

De zomervakanties in het hele land zijn aan de gang, je zult het waarschijnlijk in je omgeving wel merken. Misschien ben of ga je ook wel zelf op vakantie of is je gastouderopvang gesloten.

Wij ook, ons kantoor is geopend tot en met donderdag 3 augustus. 28 Augustus staan we weer helemaal tot je beschikking (facturatie gaat natuurlijk wel gewoon door). In die tussenperiode kun je mailen bij dringende zaken. Het kan wel zo zijn dat de beantwoording iets langer zal duren dan je gewend bent.

In deze nieuwsbrief o.a. het volgende: leuke uitjes voor de kinderen, oppasuren bij de Belastingdienst en teken.

Wij wensen iedereen een fijne zomervakantie!

Blijf gezond, geniet van je welverdiende rust en ontspanning!

Team thuis-in-opvang.nl


Wijziging in opvang

Gaat je kind na de zomervakantie naar de middelbare school of naar de basisschool? Vergeet dan niet om de wijziging op tijd door te geven.

Let op! Gaat je kind naar de basisschool maar is er geen wijziging in de uren? Ook dit moet je doorgeven op de website of app van de belastingdienst. Je kindje gaat dan namelijk van de dagopvang naar de BSO. Dit is ook bij gastouderopvang van toepassing.

Middelbare school

Gaat je kind na de zomervakantie naar de middelbare school? Vergeet dan niet om de kinderopvang stop te zetten. Voor kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan vervalt het recht op toeslag m.i.v. de eerste van de maand waarin het nieuwe schooljaar start. Dus is de eerste schooldag op 23 augustus? Dan dien je per 1 augustus de toeslag voor dat kind stop te zetten bij de Belastingdienst.

Gastouderopvang

Nieuwbriefzomer.jpg
Foto: Sophie Janotta via Pixabay

Betekent de val van het kabinet ook nog iets voor gastouders? Nu het kabinet is gevallen, mogen ministers en staatssecretarissen niet zomaar meer regels uitvaardigen. De Tweede Kamer moet bepalen welke onderwerpen ‘controversieel’ zijn. Ofwel: niet meer besproken worden door het huidige demissionaire kabinet en de Tweede Kamer, maar doorgeschoven worden naar een nieuw kabinet. Dat controversieel verklaren tilt de Kamer over het zomerreces in. Dat betekent dat we pas in september weten welke onderwerpen wel of niet controversieel verklaard worden.

Het verbetertraject voor de gastouderopvang staat al een langere tijd op de agenda. De overheid wil de kwaliteit van gastouderopvang over de hele linie verbeteren. De Branchevereniging zegt hierover: ‘Wij zijn samen met andere brancheorganisaties en ketenpartners al een langere tijd in gesprek met het ministerie van SZW over de inhoud en implementatie van deze kwaliteitsmaatregelen. Er liggen nog veel thema’s die nader uitgewerkt moeten worden, waarbij wij van mening zijn dat het goed is om te werken aan de kwaliteit van de gastouderopvang, maar dat aan het realiseren van goede kwaliteit ook een prijskaartje hangt. Kwaliteitsmaatregelen moeten dus altijd samengaan met de daarvoor benodigde financiering, zodat de betaalbaarheid van de gastouderopvang niet verder onder druk komt te staan.

Wist je dat:

Is een CO2-meter in huis nuttig? https://www.nu.nl/wonen/6248812/is-een-co2-meter-in-huis-nuttig.html

 

Leuke ideeën voor een vrolijke lunch:

Lunch1 Lunch2 Lunch3Ontwikkeling

Wist je dat voorlezen heel belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen? De website van Ririro bevat ongeveer 500 sprookjes en kinderverhalen om gratis te lezen en luisteren. Het is ook mogelijk om de verhalen inclusief plaatjes te downloaden en te printen.Alles wat je moet weten over teken

Het zou inmiddels een vast ritueel moeten zijn na een wandeling door bossen en velden: je lichaam controleren op teken. De teek heeft zich door ons hele land verspreid en we weten de laatste jaren steeds meer over de risico’s van een tekenbeet. Maar weten we écht alles over teken?

Waar leven teken?

Teken wonen in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en in je eigen tuin. Ze leven vooral in hoog gras, op bosbessenstruiken, varens of tussen dode bladeren. Zonder dat je het merkt, stappen ze bijvoorbeeld van hun grasspriet over naar je been, waar ze zich vastbijten in je huid. Zodra het boven de 7 graden Celsius is, worden ze actief. Ze zijn er dus niet alleen in de zomer.

Lees ook: Op deze plekken is het gevaar van teken het grootst

Hoe herken je een tekenbeet?

Een teek is een klein spinachtig beestje van ongeveer 1 tot 3 millimeter. Hij is zo klein, dat je ‘m met het blote oog bijna niet ziet. En ook van een tekenbeet voel je bijna niets. Heeft een teek je net gebeten, dan verschijnt er een klein zwart puntje op de huid. Ben je gebeten door een teek dan heeft hij zich na een paar dagen volgezogen met bloed en lijkt hij op een bruin of grijzig erwtje. Een tekenbeet kan, net als een muggenbeet, jeuken. Soms ontstaat er rondom de tekenbeet een rode plek.

teek1

Teek heeft zich in huid vastgebeten. Foto: Adobe Stock.

Waar op je lichaam moet je vooral goed controleren op teken?

Controleer de huid en kleding van jezelf en de rest van het gezin dagelijks op tekenbeten. Vooral warme vochtige plekken zoals oksels, liezen, knieholtes en de bilspleet zijn verraderlijke plekken waar regelmatig een tekenbeet wordt aangetroffen. Maar ook de benen, het hoofd en de nek zijn geliefde plekjes. En check de randen van je ondergoed, want ook dat is een favoriet plek van de teek.

Beschermen tegen een tekenbeet

Een wondermiddel om jezelf te beschermen tegen een tekenbeet is er niet, maar gelukkig kun je wel voorzorgsmaatregelen treffen.

 • Ga je naar buiten? Blijf dan altijd op de paden.
 • Stop je broekspijpen in je sokken.
 • Draag dichte schoenen.
 • Draag lichte kleding.
 • Permetrine is een insectenwerend middel, impregneer hiermee je kleding.
 • Spuit je kleding in en bescherm onbedekte lichaamsdelen met DEET, het sterkste insectenwerende middel dat er bestaat. DEET is het meest effectief tegen (tropische) muggen en teken. Het percentage is bepalend voor de werkingsduur.

Lees ook: Hoe voorkom je een tekenbeet

teek2

ANP-tekentang

Teek verwijderen? Gebruik een tekentang!

Heb je toch een teek gespot? Verwijder hem dan zo snel mogelijk. Doe je dit binnen 24 uur, dan is de kans klein dat hij de bacteriën die de ziekte van Lyme voorzaken heeft kunnen overdragen. Het verwijderen van een teek is niet moeilijk, maar wel een precies werkje. Gebruik hiervoor altijd een tekentang. Probeer de teek niet te verwijderen met je nagel of een pincet, want hiermee lukt het je niet om de teek volledig te verwijderen. Een tekentang werkt als volgt:

 • Druk de grijpers van de tang open.
 • Pak de teek stevig vast. Let op: zorg ervoor dat je de hele teek – inclusief zijn kop – goed vast hebt.
 • Verwijder de teek met een draaiende beweging en trek de teek opwaarts eruit.
 • Ontsmet het wondje met alcohol of jodium.
 • Noteer na verwijdering waar je bent gebeten en wanneer je de teek hebt verwijderd.
 • Koorts? Naar een huisarts!
 • Houd de huid tot 3 maanden na verwijdering goed in de gaten en raadpleeg bij verkleuringen van de huid direct je huisartsIJsjes maken

Ijsco

Verfrissend en ook nog gezond. Maak deze coole en lekkere snacks en je hebt altijd wat gezonds te snaaien. Minimale voorbereiding, maximaal plezier! Je hebt wel van die (siliconen) ijsvormen nodig. 

Frozen yoghurt met bessen en granola

Je zou het bijna als ontbijt kunnen eten. Bijna hè!

Ingrediënten voor 4 ijsjes: 

 • 250 gram Griekse yoghurt
 • 2 eetlepels honing
 • 200 gram blauwe bessen (eventueel met frambozen en aardbeien)
 • Muesli

Zo maak je de ijsjes:

Roer de yoghurt, de honing en het fruit door elkaar. Doe het mengsel in de ijsvormen en leg ze in de vriezer voor minimaal 8 uur en maximaal 1 maand. Wanneer je de ijsjes serveert besprenkel je ze met een beetje honing en doop je ze vervolgens in de muesli.

Ijsco1

Kokos met frambozen ijs

De perfecte combinatie voor een zwoele zomeravond!

Ingrediënten voor 4 ijsjes:

 • 120 milliliter kokosmelk of kokosyoghurt
 • Verse kokos in stukjes
 • Kokosrasp
 • 2 theelepels honing of kokosbloesemsuiker
 • Een handje verse frambozen

Zo maak je de ijsjes:

Meng de kokosmelk (of yoghurt), kokosstukjes en honing (of kokosbloesemsuiker) door elkaar in een blender en giet het mengsel in de ijsvormpjes. Prop er nog 3 of 4 frambozen in en leg de ijsjes vervolgens in de vriezer. Na minstens 4 uur zijn de ijsjes klaar. Dip ze voor het serveren nog even in de kokosrasp, et voilà.

Ijsco2

Romige mango ijsjes

IJsjes die romig én vegan zijn? Ja, het kan dankzij kokosmelk. Enjoy!

Ingrediënten voor 4 ijsjes:

 • 500 gram licht ontdooide stukjes mango
 • 60 milliliter kokosmelk
 • 2 eetlepels sinaasappelsap
 • 2 eetlepels agave-siroop
 • 1 theelepel vanille-extract

Zo maak je de ijsjes:

Meng de mango, kokosmelk, sinaasappelsap, agave en vanille tot een gladde massa in de blender. Vul de ijsvormpjes en vries deze in. Easy peasy!


 
 

Alle leuke uitjes voor kinderen in Nederland!

Zoek je een leuk uitstapje met kinderen in Nederland? Wij hebben alle leuke dingen om te doen met kinderen voor je verzameld! Op Kidsproof.nl vind je de leukste tips voor gezinsuitjes en kinderactiviteiten; https://www.kidsproof.nl


 


Nog meer leuke ideeën voor activiteiten om in vakantie met de kinderen te ondernemen: 

https://www.mamaliefde.nl/activiteiten-kinderen-thuis-spelletjes-binnen/

 

 
 
 
 
 

Vergoeding kinderopvang voor 2023 extra verhoogd

Het kabinet heeft besloten om de maximum uurprijs voor kinderopvangkosten verder te verhogen. De maximum uurprijs stijgt volgend jaar met een extra 0,94% voor alle vormen van kinderopvang. Dat betekent een structurele verhoging van € 57 miljoen bovenop de eerdere € 225 miljoen voor de reguliere indexatie. Daardoor krijgen ouders een hogere vergoeding via de kinderopvangtoeslag, wegens de hoge inflatie in 2022. Dit schrijft minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees verder

 

AOW'ers en zzp'ers moeten zelf energietoeslag aanvragen bij gemeente


 

Huishoudens die recht hebben op een extra compensatie voor de hoge energieprijzen kunnen die vanaf nu zelf aanvragen bij hun gemeente, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag. Het gaat om een toeslag van 800 euro.

Deze is bedoeld voor lagere inkomens, bijvoorbeeld senioren met een AOW-uitkering zonder aanvullend pensioen, zelfstandigen met een minimuminkomen en werkenden die weinig verdienen. Wie in de bijstand zit, heeft er ook recht op, maar krijgt de extra compensatie automatisch. Ongeveer 800.000 huishoudens komen in aanmerking voor de tegemoetkoming.NVWA waarschuwt voor papieren rietjes

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor het gebruik van papieren rietjes. Wanneer er langdurig op gesabbeld wordt, kunnen delen van de rietjes week worden en loslaten. De NVWA heeft ruim 400 meldingen ontvangen waarbij een kind of iemand met een beperking een stuk van een papieren rietje in de keel kreeg.

<a href=

Beeld: NVWA

Meestal konden zij de prop zelf uithoesten. In 10 tot 15 procent van de gevallen moest worden geholpen door op de rug te kloppen of door de prop met de hand uit de mond te verwijderen. Er zijn geen daadwerkelijke verstikkingen of medische noodsituaties gemeld, maar de NVWA roept wel op om goed op te letten wanneer jonge kinderen en mensen met een beperking gebruik maken van de rietjes.

Drinkpakje

De NVWA riep eind februari op om problemen met papieren rietjes te melden. Dat leverde ruim 1.300 meldingen op. In bijna alle gevallen ging het om een drinkpakje dat langzaam werd opgedronken met het bijgeleverde papieren rietje. Om verstikkingsgevaar te voorkomen adviseert de NVWA ouders en verzorgers daarom in de buurt te blijven wanneer zij jonge kinderen en mensen met een beperking laten drinken met een papieren rietje. Vooral wanneer het langzame drinkers zijn.

Verbod op plastic wegwerpartikelen

Nu er sinds 3 juli 2021 een verbod op plastic wegwerpartikelen, zoals rietjes, bestek, borgen en wattenstaafjes, geldt, worden papieren rietjes ingezet als alternatief voor plastic rietjes. De NVWA wil mogelijke alternatieven voor papieren rietjes bespreken met de producenten, of mogelijkheden om de kwaliteit hiervan te verbeteren. Ook gaat de NVWA in gesprek met de Europese Commissie, om te bepalen of er aanvullende maatregelen nodig zijn voor het veilig gebruiken van papieren rietjes.

Bron: nvwa.nl


 


Jitse met ballon

Hoofdvestiging

maandag t/m vrijdag
telefonisch van
8:45-12:15 en 13:00-16:00
Zat- en zondag gesloten

Vestiging Sneek

Worp Tjaardastraat 342
8602 XP SNEEK
Telefoon: 0515-412870

LRK: 170370471

contact button sneek

Vestiging Groningen


Boogschutter 88
9602 MG HOOGEZAND
Telefoon: 0598-433893
Mobiel: 06-51848266

LRK: 106778857

contact button groningen

Vestiging Drenthe


Alteveer 76a
7907 GA Hoogeveen
Telefoon: 06-47009585
 
LRK: 195998261

contact button drenthe