contact

Vestiging Sneek

Worp Tjaardastraat 342
8602 XP Sneek
Telefoon: 0515 - 412870
LRK: 170370471
Contact

Vestiging Groningen

Adres: Boogschutter 88
9602 MG HOOGEZAND
Telefoon: 06-51848266
LRK: 106778857
contact

Vestiging Drenthe

Adres: Van Echtenstraat 96
7902 ER HOOGEVEEN
Telefoon: 06-47009585
LRK: 195998261

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Zelfstandig gastouderDe reden dat u kiest of heeft gekozen om gastouder te worden, is in de 1e plaats omdat u veel van kinderen houdt en plezier heeft in het omgaan met kinderen. Als gastouder heeft u in deze een verantwoordelijk taak te vervullen. Daarnaast speelt mee dat het gastouderschap vaak goed te combineren is met uw eigen kinderen en gezin en een leuke bijverdienste is. Dit kan meer worden, als u er voor kiest zelfstandig ondernemende gastouder te worden.

Wanneer u meerdere gastkindjes meerdere dagen per week opvangt dan kunnen de volgende beweegredenen meespelen om zelfstandig ondernemende gastouder te worden:
· professionaliseren van de bestaande opvang
· "eigen baas" zijn
· optimaal gebruik maken van de fiscale mogelijkheden
(scheelt toch gauw ongeveer € 3000,- netto)

Voordelen ondernemerschap

- Zelfstandigenaftrek
- Startersaftrek (de 1e drie jaar)
- Meewerkaftrek (partner 520 uur per jaar)
- Investeringsaftrek

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een onderdeel van de zogeheten ondernemersaftrek. Op de winst uit onderneming mag deze ondernemersaftrek in mindering worden gebracht. De belastbare winst uit onderneming wordt door de zelfstandigenaftrek dus definitief verminderd. Deze aftrek geldt alleen voor ondernemers in de inkomstenbelasting. De zelfstandigenaftrek is een vast bedrag. Voor 2016 bedraagt de zelfstandigenaftrek €7.280 voor ondernemers die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Voor ondernemers die de AOW-leeftijd wel al hebben bereikt, bedraagt de zelfstandigenaftrek 50 procent ofwel €3.640.
Indien je in het kalenderjaar bevallen bent, is de kans groot dat je niet aan de 1.225 uren komt. Hiervoor is in de wet een regeling getroffen. Gedurende de wettelijke termijn van zwangerschapsverlof, 16 weken, gelden voor het urencriterium de uren die je gemiddeld voor en na deze 16 weken aan je onderneming hebt besteed.


Verrekening

De in een jaar in aanmerking te nemen zelfstandigenaftrek mag niet meer bedragen dan je winst voor ondernemingsaftrek. Het bedrag aan zelfstandigenaftrek dat om deze reden niet in aanmerking kon worden genomen mag worden verrekend in de volgende 9 jaar (in volgorde van ontstaan). Voorwaarden voor het verrekenen van niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek is wel dat je in het jaar van verrekening recht hebt op zelfstandigenaftrek.


Een voorbeeld ter verduidelijking: In 2015 heb je een winst behaald van €6.000, hierop breng je de zelfstandigenaftrek in mindering maar tot een maximum van €6.000. Er blijft dus een bedrag van €7.280 - €6.000= €1.280 aan niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek over. In 2016 heb je een winst behaald van €10.000, hierop breng je allereerst de reguliere zelfstandigenaftrek in mindering. Vervolgens blijft er een winst van €10.000 - €7.280= €2.720 over. Hierop mag je de niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek uit 2015 in mindering brengen, je houdt dan een winst over van €2.720 - €1.280= €1.440.


Eventuele uitbreiding
Onder voorwaarden mag toch de gehele zelfstandigenaftrek in mindering worden gebracht op je inkomen in box 1, ondanks dat je winst uit onderneming minder bedraagt dan €7.280. Je moet dan in aanmerking komen voor de startersaftrek.


Startersaftrek

De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek met €2.123 voor startende ondernemers. De totale aftrek wordt daardoor maar liefst €9.403.


Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek moet aan een viertal eisen worden voldaan: - er moet recht op zelfstandigenaftrek zijn;

• in de voorafgaande vijf jaar moet je minimaal één jaar geen ondernemer zijn geweest;
• in de voorafgaande vijf jaar mag je niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebben benut;
• in dit jaar of in één van de voorafgaande vijf jaar mag je niet geruisloos teruggekeerd zijn uit een BV.


Uitbreiding verrekening
Een bijkomend voordeel van de startersaftrek is dat de beperking op de verrekening van de zelfstandigenaftrek niet geldt. Dit houdt in dat de zelfstandigenaftrek vermeerderd met de startersaftrek toch geheel in mindering kan worden gebracht op je inkomen uit werk en woning, ondanks dat je winst minder dan de aftrek bedraagt. Het deel van de aftrek dat overblijft nadat de winst verminderd is tot nihil kan in mindering worden gebracht op eventueel ander inkomen uit werk en woning, zoals loon of uitkeringen.


Verliesverrekening
Indien je in het jaar waarop recht bestaat op startersaftrek geen andere inkomsten hebt in box 1, mag je het restant aan zelfstandigenaftrek vermeerderd met startersaftrek meenemen als verlies uit werk en woning. Dit verlies kan worden verrekend met positieve inkomsten uit werk en woning van de voorafgaande drie jaar. Indien hierna verlies over blijft mag het verlies de komende negen jaar nog worden verrekend met box 1 inkomen.


Ter verduidelijking een voorbeeld. Indien je in 2015 een winst uit onderneming hebt van €6.000 en je hebt een loon ontvangen van €15.000 wordt allereerst de winst uit onderneming verminderd met de zelfstandigen- en startersaftrek. Je houdt dan een verlies van €6.000 - €7.280- €2.123= €3.403 over. Je inkomen uit box 1 (werk en woning) wordt dan €15.000 - €3.403= €11.597. Zonder aftrek zou het inkomen uit box 1 €21.000 zijn.  

Overleg met je boekhouder in ieder geval, hoe dit het beste voor jezelf uitpakt. Reken er maar niet automatisch op dat hij/zij je dit vertelt.


Het was altijd zo dat wanneer u > € 8000 omzet draaide en 1225 uur per jaar kinderen opving (hier hoorden uren voor administratie + boodschappen, etc. ook bij) aangemerkt kon worden als zelfstandige. In verband met de crisis is het gemakkelijker gemaakt om aan die eisen te voldoen. Vanaf dit jaar moet u de intentie hebben om deze omzet te draaien. Dus is het nu vrij gemakkelijk om aan deze eisen te voldoen. Het voordeel is dat u minder belasting betaalt, dan bij het reguliere gastouderschap.

Mocht je nog vragen over het zelfstandig gastouderschap hebben bel dan naar de desbetreffende vestiging van thuis-in-opvang.nl:

 

Sneek        0515-412870
Groningen   06-51848266
Drenthe      06-47009585

En er worden geen extra kosten of opstart kosten in rekening gebracht als men dit starten wil, ook betaal je geen franchise geld of zoiets. Wij vinden het leuk dat u meer gaat verdienen en als dit ook op deze manier kan is het voor iedereen nog interessanter. Bij ons ben je echt zelfstandige, en de begeleiding is niet minder/anders. voor meer info, zie

- Wat te doen
- Inschrijven als ZGO bij KvK. Nadat je je hebt inschreven ontvang je van de belastingdienst een brief m.b.t. de BTW, omdat je gastouder bent en dus in de kinderopvang werkt ben je vrijgesteld van BTW. De volgende brief kan je dan ook opsturen naar de belastingdienst samen met de papieren je hebt ontvangen.
- bezwaarbrief ten onrechte aangemerkt voor de BTW
- Brief melding aan vraagouders
- Forse aftrekpost voor ZZP's met huurwoning

Registratiesysteem

login

Certificaat samen werken 2017

Gastouder gezocht?

Bent u op zoek naar een gastouder bij u in de buurt?

Of misschien voor aan huis?
Kijk dan nu op onze gastoudermarktplaats!

gastoudergezocht

Aan de hand van de zoekoptie kunt u gemakkelijk zien of er bij u in de buurt een beschikbare gastouder is.

sbb

brancheorganisatie

 

ggd