Nieuws Drenthe

Aangepast EHBO herhalingscursus een succes


maandag 22 maart

Op maandag 22 maart hebben we een aangepast herhalingscursus gegeven voor de gastouders die dat wilden. Een interessante opzet waar van te voren goed over na is gedacht om het zo veilig mogelijk uit te kunnen voeren. En dat is gelukt. 

De betrokken gastouders hebben vooraf aan de avond een theorietoets aangereikt gekregen met daarnaast ook de informatie die in het praktijkgedeelte van de avond is gedaan. Op de avond zelf dienden de gastouders de theorietoest aan te leveren. 

Het praktijkgedeelte is door de trainer verdeeld in kleine groepjes cursisten die in 1 uur gecheckt zijn op hun praktisch kennis en handelen, waarna het volgende groepje cursisten aan de beurt was. Allemaal volgens de richtlijnen die op dat moment golden (1,5 meter, veel desinfectie, handschoenen, mondkapjes en uiteraard gezondheidsverklaringen). 

Met het uiteindelijk resultaat dat alles deelnemende cursisten weer voldoen :-) 163999156 4074400535956618 421889932190128462 n

Workshop baby en kindergebaren


 Op 12 november en 10 december organiseren wij een workshop avond voor onze gastouders met als onderwerp baby en kindergebaren. 

julie Vermeulen, logopedist, equitherapeut en baby- kindergebaren docent komt de workshop aanbieden. 

Nu vraagt u zich vast af, wat heb ik als gastouder daaraan?
Communiceren met het kind als praten nog niet lukt.
Kleine kinderen willen graag van alles aan jou vertellen. Het praten lukt nog niet, hoe kunnen ze er dan voor zorgen dat je hen begrijpt? Door middel van gebarentaal.

De motoriek van de handjes is al op hele jonge leeftijd (vanaf 6 maanden) ontwikkeld, terwijl de fijne motoriek, waar het praten onder valt, pas veel later komt. Door je gesproken taal te ondersteunen met gebaren geef je je kind als baby al de mogelijkheid om met jou te communiceren.
De communicatie en interactie kan daardoor eerder op gang komen en dat is heel goed, want het liefst wil een kind aandacht en de interactie met ouders en anderen zo snel mogelijk ontwikkelen.

Een aantal voordelen bij het gebruik van baby- en kindergebaren
Ø Bevordering van de taal-spraakontwikkeling
Ø Verbetering van de spelvaardigheid
Ø Vergroting van het zelfvertrouwen en eigenwaarde
Ø Meer gemak bij het uiten van emoties
Ø Minder kans op frustraties dankzij de inzet van gebaren
Ø Voorsprong hebben in het lezen, schrijven en spreken

flyer babygebaren
 

GGD gaat na 8 juni weer locatiebezoeken uitvoeren


Na de heropening van de kinderopvang op 8 juni gaat de GGD weer vaker locatiebezoeken uitvoeren, met name onderzoeken voor registratie. Dit alles met inachtneming van de RIVM-richtlijnen, aldus de GGD-GHOR.  

 Foto: AdobeStock

Er is daarbij wel sprake van voorzichtigheid. ‘Indien de positieve ontwikkelingen van het terugdringen van het coronavirus doorzetten, verwachten we dat het opstarten van regulier toezicht en handhaving kinderopvang weer in beeld komt,’ aldus de GGD-GHOR. ‘Onze verwachting is dat een hervatting van het reguliere toezicht en handhaving kinderopvang geleidelijk tot stand zal komen en in die periode nog aangepast zal zijn, in vergelijking met de situatie voor het coronavirus.’

Wet Kinderopvang

Voor de opvang (zowel in een kindercentrum als door een gastouder) gelden nog altijd de kwaliteitseisen uit de Wet Kinderopvang en onderliggende regelgeving. ‘Ook onder de huidige omstandigheden is de houder verantwoordelijk voor het bieden van verantwoorde kinderopvang in een veilige en gezonde omgeving. Hoewel de kwaliteitseisen onverkort gelden, is de huidige situatie van de coronacrisis nog steeds uitzonderlijk. Daardoor kan het voorkomen dat een houder ondanks daartoe aantoonbaar verrichte inspanningen, niet kan voldoen aan de kwaliteitseisen uit wet- en regelgeving. GGD GHOR Nederland adviseert de toezichthouders daarmee rekening te houden door per situatie te beoordelen of er sprake is van overmacht.’

Meer informatie vind je in de Werkwijze toezicht van GGD GHOR Nederland.

RIVM: ‘Kinderen spelen beperkte rol in verspreiding coronavirus’


‘Kinderen spelen geen belangrijke rol in de overdracht van het coronavirus. Ze kunnen wel ziek worden, maar vaak zijn hun klachten heel mild’, concludeert het RIVM op basis van de eerste resultaten van een onderzoek naar de besmettelijkheid van kinderen.

Meer informatie hierover in onderstaande link:

https://www.kinderopvangtotaal.nl/rivm-kinderen-spelen-beperkte-rol-in-verspreiding-coronavirus/?reauth=1

Informatie rondom eigen bijdrage


Hopelijk gaat het goed bij jullie allemaal.

Naar aanleiding van de persconferentie van 19 mei 2020 het volgende:

Er is een einddatum bekendgemaakt voor het terugbetalen van de eigen bijdrage vanuit het Rijk en die is 8 juni. De basisscholen zouden dan weer ‘normaal’ geopend kunnen zijn en de kinderopvang ook. Ga met je gastouder in overleg hoe jullie dit vorm gaan geven.

Informatie ondersteuning vanuit GGD Drenthe


Van de GGD Drenthe hebben we vandaag informatie gekregen die handig is voor jou als gastouder.
Lees onderstaande en open vooral de bijlagen die zijn heel helder en duidelijk:

De informatie heeft de GGD Drenthe verwerkt in een infografic (zie bijlage samenvatting van het ondersteuningsaanbod GGD Drenthe).
Hier is op overzichtelijke wijze te lezen welke ondersteuning GGD Drenthe je aanvullend en ook vanuit de reguliere dienstverlening kan bieden om opvang en onderwijs, gezond en veilig weer op te starten.

Daarnaast wil de GGD je graag attenderen op een live Webinar op YouTube (zie bijlage: Uitnodiging GGD Drenthe Webinar voor personeel onderwijs en kinderopvang ), waarin ze veel gestelde vragen beantwoorden over hygiëne en veiligheid, de gezondheid en veiligheid van kinderen en het COVID-19 testbeleid. Je bent als gastouder van harte uitgenodigd om hier vrijdag 8 mei om 09.00 uur aan deel te nemen. Je kunt je aanmelden voor dit Webinar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . De GGD stuurt dan een bevestiging van aanmelding en de (besloten) YouTube link.

Mis je nog informatie, heb je een specifieke vraag of wil je graag dat een bepaald thema aan bod komt in het Webinar? Neem dan contact op de GGD Drenthe via 0592-306300 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


Jitse met ballon

Hoofdvestiging

maandag t/m vrijdag
8:45-12:15 en 13:00-16:00
Zat- en zondag gesloten

Vestiging Sneek

Worp Tjaardastraat 342
8602 XP SNEEK
Telefoon: 0515-412870

LRK: 170370471

contact button sneek

Vestiging Groningen


Boogschutter 88
9602 MG HOOGEZAND
Telefoon: 06-51848266

LRK: 106778857

contact button groningen

Vestiging Drenthe

Alteveer 76a
7907 GA Hoogeveen
Telefoon: 06-47009585


LRK: 195998261

contact button drenthe