Nieuws Drenthe

Extra nieuws i.v.m. de Coronacrisis

GGD gaat na 8 juni weer locatiebezoeken uitvoeren


Na de heropening van de kinderopvang op 8 juni gaat de GGD weer vaker locatiebezoeken uitvoeren, met name onderzoeken voor registratie. Dit alles met inachtneming van de RIVM-richtlijnen, aldus de GGD-GHOR.  

 Foto: AdobeStock

Er is daarbij wel sprake van voorzichtigheid. ‘Indien de positieve ontwikkelingen van het terugdringen van het coronavirus doorzetten, verwachten we dat het opstarten van regulier toezicht en handhaving kinderopvang weer in beeld komt,’ aldus de GGD-GHOR. ‘Onze verwachting is dat een hervatting van het reguliere toezicht en handhaving kinderopvang geleidelijk tot stand zal komen en in die periode nog aangepast zal zijn, in vergelijking met de situatie voor het coronavirus.’

Wet Kinderopvang

Voor de opvang (zowel in een kindercentrum als door een gastouder) gelden nog altijd de kwaliteitseisen uit de Wet Kinderopvang en onderliggende regelgeving. ‘Ook onder de huidige omstandigheden is de houder verantwoordelijk voor het bieden van verantwoorde kinderopvang in een veilige en gezonde omgeving. Hoewel de kwaliteitseisen onverkort gelden, is de huidige situatie van de coronacrisis nog steeds uitzonderlijk. Daardoor kan het voorkomen dat een houder ondanks daartoe aantoonbaar verrichte inspanningen, niet kan voldoen aan de kwaliteitseisen uit wet- en regelgeving. GGD GHOR Nederland adviseert de toezichthouders daarmee rekening te houden door per situatie te beoordelen of er sprake is van overmacht.’

Meer informatie vind je in de Werkwijze toezicht van GGD GHOR Nederland.

RIVM: ‘Kinderen spelen beperkte rol in verspreiding coronavirus’


‘Kinderen spelen geen belangrijke rol in de overdracht van het coronavirus. Ze kunnen wel ziek worden, maar vaak zijn hun klachten heel mild’, concludeert het RIVM op basis van de eerste resultaten van een onderzoek naar de besmettelijkheid van kinderen.

Meer informatie hierover in onderstaande link:

https://www.kinderopvangtotaal.nl/rivm-kinderen-spelen-beperkte-rol-in-verspreiding-coronavirus/?reauth=1

Informatie rondom eigen bijdrage


Hopelijk gaat het goed bij jullie allemaal.

Naar aanleiding van de persconferentie van 19 mei 2020 het volgende:

Er is een einddatum bekendgemaakt voor het terugbetalen van de eigen bijdrage vanuit het Rijk en die is 8 juni. De basisscholen zouden dan weer ‘normaal’ geopend kunnen zijn en de kinderopvang ook. Ga met je gastouder in overleg hoe jullie dit vorm gaan geven.

Informatie ondersteuning vanuit GGD Drenthe


Van de GGD Drenthe hebben we vandaag informatie gekregen die handig is voor jou als gastouder.
Lees onderstaande en open vooral de bijlagen die zijn heel helder en duidelijk:

De informatie heeft de GGD Drenthe verwerkt in een infografic (zie bijlage samenvatting van het ondersteuningsaanbod GGD Drenthe).
Hier is op overzichtelijke wijze te lezen welke ondersteuning GGD Drenthe je aanvullend en ook vanuit de reguliere dienstverlening kan bieden om opvang en onderwijs, gezond en veilig weer op te starten.

Daarnaast wil de GGD je graag attenderen op een live Webinar op YouTube (zie bijlage: Uitnodiging GGD Drenthe Webinar voor personeel onderwijs en kinderopvang ), waarin ze veel gestelde vragen beantwoorden over hygiëne en veiligheid, de gezondheid en veiligheid van kinderen en het COVID-19 testbeleid. Je bent als gastouder van harte uitgenodigd om hier vrijdag 8 mei om 09.00 uur aan deel te nemen. Je kunt je aanmelden voor dit Webinar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . De GGD stuurt dan een bevestiging van aanmelding en de (besloten) YouTube link.

Mis je nog informatie, heb je een specifieke vraag of wil je graag dat een bepaald thema aan bod komt in het Webinar? Neem dan contact op de GGD Drenthe via 0592-306300 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Het COVID-19 testbeleid vanaf 6 mei


Het Covid-19 testbeleid voor medewerkers van o.a. de gastouderopvang gaat in per 6 mei 2020.

Er is een testfaciliteit ingericht aan de Mien Ruysweg 1 in Assen. Hieronder kun je lezen wanneer je als gastouder in aanmerking komt voor een test, hoe de procedure eruitziet en aanvullende informatie over de testfaciliteit.


Jitse met ballon

Hoofdvestiging

maandag t/m vrijdag
8:45-12:15 en 13:00-16:00
Zat- en zondag gesloten

Vestiging Sneek

Worp Tjaardastraat 342
8602 XP SNEEK
Telefoon: 0515-412870

LRK: 170370471

contact button sneek

Vestiging Groningen


Boogschutter 88
9602 MG HOOGEZAND
Telefoon: 06-51848266

LRK: 106778857

contact button groningen

Vestiging Drenthe

De Vos van Steenwijklaan 75
7902 NP Hoogeveen
Telefoon: 06-47009585


LRK: 195998261

contact button drenthe