Gastouderopleiding

Gastouderopleiding


Helpende Zorg en Welzijn, specialisatie gastouders (mbo-niveau 2)


Algemeen

Steeds meer ouders kiezen voor gastouders voor de opvang van hun kinderen. Niet alleen omdat het kleinschaliger en ‘huiselijker’ is dan bijvoorbeeld een kinderdagverblijf maar ook omdat de opvang door een gastouder persoonlijk en vertrouwd is. Voor u als gastouder een grote verantwoordelijkheid want de functie van gastouder gaat veel verder dan alleen oppassen. Daarom worden er behoorlijk wat eisen gesteld aan het werk van gastouders, onder andere een diploma op mbo-niveau 2. Bij ons kunt u als u over voldoende praktijkervaring beschikt zonder opleiding een route doorlopen die leidt tot het vereiste diploma.

 Een diplomaroute is iets anders dan een opleiding. U doet meteen examen. Niet iedereen wordt toegelaten tot de examens. U wordt alleen toegelaten wanneer u voldoende praktijkervaring heeft.

Klik hier voor meer informatie over de beroepseisen, Nederlands en rekenen. Na inschrijving ontvangt u de volledige Handleiding Helpende Zorg en Welzijn voor Gastouders. De examens bestaan uit verschillende onderdelen, praktisch, schriftelijk en mondeling. In de handleiding vindt u alle informatie over de verschillende examenonderdelen. Het is belangrijk dat u de informatie in de handleiding goed doorneemt.


Toelatingseisen

- U bent 18 jaar of ouder.
- U spreekt en schrijft Nederlands.
- U voldoet aan de wettelijke toelatingseis. Klik hier voor meer informatie over vooropleiding en toelating tot mbo niveau 2. 
- U heeft voldoende praktijkervaring met alle aspecten waar een gastouder mee te maken krijgt. Controleer voor uzelf goed of u ervaring heeft met alle aspecten van het gastouderschap. Klik hier voor een omschrijving van de praktijkervaring die u nodig heeft. 
- Als u zelf minimaal 2 jaar kinderen heeft opgevoed: U heeft het afgelopen jaar minimaal 40 uur praktijkervaring opgedaan met oppassen op andere kinderen. U heeft oppaservaring opgedaan met kinderen van (bij voorkeur) verschillende leeftijden (baby, peuter, jong schoolkind).
- Als u zelf geen kinderen heeft opgevoed: U heeft in de afgelopen twee jaar minimaal 120 uur praktijkervaring opgedaan, waarvan tenminste 20 uur in het afgelopen jaar. U heeft oppaservaring opgedaan met kinderen van (bij voorkeur) verschillende leeftijden (baby, peuter, jong schoolkind).

 

Intake en examens

Nieuw stroomschema gastouders                    

 

Stap 1: intake Tijdens het telefonische intakegesprek bepalen we of u voldoende praktijkervaring heeft met alle aspecten waar een gastouder mee te maken krijgt. Dit is een toelatingseis voor de examens.

 Na inschrijving maken wij met u een afspraak voor de telefonische intake. Voorafgaand aan de intake vult u online een formulier in. Indien uit het intakegesprek blijkt dat u niet over voldoende praktijkervaring beschikt geven wij aan welke praktijkervaring u moet aanvullen. U krijgt drie maanden de tijd om uw ervaring aan te vullen. Na deze drie maanden volgt opnieuw een intakegesprek. U krijgt maximaal één herkansing van het intakegesprek.

 Naast de schriftelijke en mondelinge examens Nederlands, rekenen en een schriftelijke opdracht krijgt u een beroepskennisexamen. Dit examen bestaat uit meerkeuzevragen en open vragen. Na inschrijving voor de diplomaroute ontvangt u een compleet voorbeeldexamen.

 Stap 2:

Het centrale examen Nederlands en rekenen wordt afgenomen bij ROC Rivor in Tiel. De afnameperiodes van deze examens wordt bepaald door Cito. 

Het is niet verplicht om te starten met de centrale examens Nederlands en rekenen. Als dit beter in uw planning past mag u beginnen met het centrale examen, en daarna pas de schriftelijke examens en het praktijkexamen doen. Of u doet eerst de schriftelijke examens, dan het centrale examen, en pas daarna het praktijkexamen. Kijk dus goed in welke periode u de centrale examens wilt doen, voordat u de andere examendelen plant. Data centrale examinering

 Stap 3: de schriftelijke examens 

Stap 3 bestaat uit twee schriftelijke examens en neemt in totaal 1,5 uur in beslag. U kunt voor examen deel 1 terecht op een van onze acht examenlocaties.

 Boek Pedagogisch Kader Gastouderopvang

Naast de schriftelijke examens Nederlands krijgt u een beroepskennisexamen. Dit examen bestaat uit meerkeuzevragen en open vragen. De meeste vragen van het beroepskennisexamen zijn gebaseerd op het boek ‘Pedagogisch Kader gastouderopvang’. Auteurs zijn Marianne Boogaard, Maartje van Daalen-Kapteijns, Mirjam Gevers Deynoot-Schaub (Kohnstamm Instituut) en Josette Hoex (Nederlands Jeugdinstituut). ISBN 9789036813297 of als E-book ISBN 9789036813297. Daarnaast krijgt u enkele vragen over kinder EHBO en gezonde voeding voor kinderen, de betreffende informatie staat in een reader, die u na inschrijving ontvangt.

 Het Pedagogisch kader gastouderopvang is niet bij de prijs inbegrepen. Deze moet u zelf aanschaffen. De aanvullende reader is inbegrepen en ontvangt u digitaal. 

Stap 4: het praktijkexamen

Tijdens het praktijkexamen gaat een examinator mee naar uw werkplek om u gedurende 1,5 uur te observeren in de praktijk met minimaal twee opvangkinderen van 1 t/m 7 jaar oud*. Tijdens deze 1,5 uur moet u een aantal voorgeschreven opdrachten uitvoeren. Bijvoorbeeld een activiteit ondernemen met de kinderen.

 

* U kunt examen doen in een willekeurig huis met willekeurige kinderen, zolang zij tussen de 1 en 7 jaar oud zijn. Het huis hoeft nog niet aan alle officiële richtlijnen te voldoen. De omgeving moet kindvriendelijk, hygiënisch, opgeruimd en veilig zijn. Dat betekent dat de examinator zal beoordelen of de omgeving veilig is voor de kinderen waarmee u examen doet. Als u bijvoorbeeld examen doet met een kindje dat net kan lopen, zijn een traphekje en beveiligde stopcontacten wenselijk. Daarbij is het van belang dat u schoonmaakmiddelen veilig opbergt. De examinator controleert bijvoorbeeld niet of de woning voorzien is van een blusdeken. 


Na deze observatie volgen simulatieopdrachten, een rollenspel en een interview met de examinator. Tijdens dit interview gaat de examinator met u in op uw kennis, houding en vaardigheden die tijdens de observatie niet aan de orde zijn geweest.

De examinator zal u vragen naar recente praktijkvoorbeelden.

 

Het praktijkexamen is op uw werkplek. Voorwaarde is dat uw werkplek in Nederland is (uitgezonderd Waddeneilanden).

 

Stap 5: Keuzedeel - examens

Waar mogelijk worden de keuzedeel examens gecombineerd met het praktijkexamen. Na de telefonische intake kunt u van start gaan met de keuzedeel examens. U maakt een aantal schriftelijke opdrachten. U levert de opdrachten in voor uw praktijkexamen. Na de Proeve van Bekwaamheid en de mondelinge examens gaat u verder met de examens voor de keuzedelen. Hoe het examen er precies uitziet verschilt per keuzedeel. Voor de meeste keuzedelen maakt u thuis opdrachten en maakt u een portfolio. Tijdens de praktijkexamens spreekt u over de gemaakte opdrachten met de assessor.

 

De keuzedelen zorgen voor verdieping of verbreding van het kwalificatiedossier. U moet examen doen in twee keuzedelen. Voor Helpende zorg en welzijn voor Gastouders kunt u bij Rivordiplomaroute kiezen uit de volgende gekoppelde keuzedelen:

 

Keuzedelen

 

K0022

Digitale vaardigheden basis

K0211

Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)

K0080

Oriëntatie op ondernemerschap

K0071

Nederlands 3F (deels bij ROC Rivor in Tiel)

 

Stap 6: Diplomering 

Als u alle examens* met een voldoende heeft behaald komt u in aanmerking voor het diploma Helpende Zorg en Welzijn, specialisatie Gastouder. Een wettelijk erkend mbo niveau 2 diploma.

 

*de uitslag van rekenen en de keuzedeel - examens tellen voorlopig nog niet mee voor de zak-slaagkans. 

 

Praktische info

Startdata   

U kunt starten wanneer u wilt. Het hele jaar door kunt u zich inschrijven en starten met de diplomaroute. 

 

Duur    

 

De duur van de diplomaroute is afhankelijk van uw eigen tempo. U krijgt maximaal 8 maanden de tijd (gerekend vanaf het eerste examen) om de diplomaroute te doorlopen.

 

Locaties

 

Schriftelijke examens in Diemen, Hoogeveen, Roden, Roermond, Roosendaal, Utrecht, Zaltbommel, Zoetermeer en Zutphen. Vanaf december 2016 vervallen de locaties in Hoogeveen en Roden. Deze locaties worden vervangen door Assen.

 

Het centrale Cito examen Nederlands en rekenen wordt afgenomen bij ROC Rivor in Tiel. 

 

Data centrale Cito examinering

 

Herkansen  

Alle examenonderdelen die bepalen of u slaagt of zakt kunnen maximaal één keer herkanst worden.

 

De examens Nederlands mogen tweemaal herkanst worden. 

 

Kosten

 

Deelname aan de totale diplomaroute kost 870 euro*.
Voor het eerste deel van de diplomaroute (inschrijving t/m examen deel 1) zijn de kosten 250 euro, voor het tweede deel 620 euro. U betaalt dus in twee delen.

 

*een herkansing Nederlands kost 75 euro. Deze kosten zijn niet inbegrepen. Het Pedagogisch kader gastouderopvang is niet inbegrepen. 

 

Tip: Studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar, voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de Belastingdienst.

 

Tip: Schrijf u alleen in voor deze diplomaroute als u aan de toelatingseisen voldoet. U heeft géén recht op restitutie van de kosten (250 euro) wanneer u het eerste deel van de diplomaroute niet afmaakt. Een reden voor het niet afmaken kan zijn dat u niet wordt toegelaten tot de examens omdat uit de intakeprocedure blijkt dat u niet aan de toelatingseisen voldoet.

 

 

Vragen aan ons?

Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 8:30 en 13:00 uur op telefoonnummer: 0344-656256. U kunt ook mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Inschrijven

Aanmelden? Klik hier om uzelf in te schrijven.

 

 

 

 


Jitse met ballon

Hoofdvestiging

maandag t/m vrijdag
8:45-12:15 en 13:00-16:00
Zat- en zondag gesloten

Vestiging Sneek

Worp Tjaardastraat 342
8602 XP SNEEK
Telefoon: 0515-412870

LRK: 170370471

contact button sneek

Vestiging Groningen


Boogschutter 88
9602 MG HOOGEZAND
Telefoon: 06-51848266

LRK: 106778857

contact button groningen

Vestiging Drenthe

Van Echtenstraat 96
7902 ER HOOGEVEEN
Telefoon: 06-47009585

LRK: 195998261

contact button drenthe