Meldcode kindermishandeling
Vernieuwde meldcode kindermishandeling met afwegingskader voor kinderopvang beschikbaar
Dit is het protocol Kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag, wat oorspronkelijk in 2018 door BK, BMK en BOinK is opgesteld. Het protocol is op een vijftal punten verbeterd, maar partijen zijn voornemend om het protocol in zijn geheel te updaten. Dit protocol is ook beschikbaar als app* voor Apple en Android.
Vorig jaar ontvingen we een bericht van een oplettende GGD toezichthouder. Zij wees ons op een onduidelijke beschrijving in het ‘Protocol kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag voor de kinderopvang’. Hierin staat namelijk in route 1 Meldcode niet expliciet vermeld dat de gastouder verantwoordelijk is voor het nemen van de beslissing voor het doen van een melding bij Veilig Thuis.
Dat staat wel zo vastgelegd in de wet: https://wetten.overheid.nl/BWBR0031621/2020-10-01, artikel 8.c een toebedeling van verantwoordelijkheden per gastouder bij de stappen, bedoeld onder a, inclusief vermelding van de gastouder die eindverantwoordelijk is voor de beslissing over het al dan niet doen van een melding;
Ook stonden er incorrectheden in route 2 de Meld-, overleg- en aangifteplicht oftewel de MOA. In de oude versie van het protocol stond op een aantal plekken alleen de meldplicht beschreven en ontbrak de informatie over de overlegplicht en de aangifte plicht. Dit hebben we toegevoegd.
De precieze wijzigingen per bladzijde zijn:
- Voorblad: subtitel en datum aangepast
- Blz. 4. Aanvullende beschrijving op de verantwoordelijkheid gastouder
- Blz. 5 Toegevoegd meld,- overleg- en aangifte plicht (er stond alleen meldplicht, dat is niet correct).
- Blz. 25 In de inleiding concreter beschreven wat de meld overleg en aangifte plicht inhoud. De link toegevoegd naar de juiste web pagina van de vertrouwensinspectie.
- Blz. 29 wijziging in de eerste alinea, toegevoegd dat het de aangifteplicht betreft i.p.v. de meldplicht
- Blz. 34. Titel aangepast naar grensoverschrijdend gedrag
- Blz. 67 Aanvullende beschrijving op de verantwoordelijkheid van de gastouder
De wijzigingen in de App zijn niet inhoudelijk. Wel in de overzichtspagina, na het openen van de app, zijn er tekstuele aanpassingen gedaan:
- Titel is aangepast van Meldcode Kinderopvang naar Protocol Kinderopvang.
- Route 2 groene balk is uitgebreid met Meld-, overleg-, en aangifteplicht
- Route 3 oranje balk is aangepast naar Grensoverschrijdend gedrag tussen kinderen onderling.
*App is nu te vinden onder Meldcode Kinderopvang. Dit is op zich niet juist want het gaat om meer dan de meldcode. Anderzijds is dit wel de naam waaronder de app bekend is in de sector. Over een nieuwe naam moet nagedacht worden.
____________
Beroepsgroepen die werken met de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling hebben hun afwegingskaders bij de verbeterde Meldcode kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag' aangeboden aan minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).
Download hier de vernieuwde meldcode kindermishandeling voor kinderopvang
V.l.n.r. Gjalt Jellesma (voorzitter BOinK), Suzanne Plaisier (beleidsmedewerkerBOinK), minister De Jonge (VWS) en Mascha Frische (Impuls Amsterdam)
Nieuw: het afwegingskader
De Meldcode bevat nu een afwegingskader toegespitst op de eigen beroepspraktijk, waarmee beroepskrachten kunnen afwegen of het noodzakelijk is een melding te doen bij Veilig Thuis. Dit betekent dat beroepskrachten in stap 4 en 5 van de Meldcode onder andere afwegen of er sprake is van acute of structurele onveiligheid.
Meldcode kinderopvang
Speciaal voor de kinderopvangbranche is er het afgelopen half jaar in een werkgroep -bestaande uit aandachtsfunctionarissen werkzaam in gastouderopvang, bso en dagopvang, vertegenwoordigers van BK, BMK en SWN en BOinK-, gewerkt aan de verbeterde meldcode kindermishandeling en grensoverschreidend gedrag voor de kinderopvang. Daarin staat het welbekende stappenplan met in stap vier en vijf het nieuwe afwegingskader. Het gebruik van deze meldcode is vanaf 1 januari 2019 wettelijk verplicht. De periode tot 1 januari 2019 is bedoeld voor de implementatie en ook, zoals het ministerie van VWS het omschrijft, om te oefenen met de meldcode.
BOinK is in dit traject in samenspraak met BK en BMK trekker / projectleider.
Drie delen meldcode
Net als voorheen bestaat het protocol kindermishandeling en grensoverschrijdend gedag voor kinderopvang uit drie delen:
deel 1: meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in de thuissituatie
deel 2: meldplicht bij een vermoeden van een geweld- of zedendelict door een medewerker
deel 3: seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen kinderen onderling.
Doel meldcode
Het doel van de verbeterde Meldcode is: slachtoffers beter en eerder in beeld te hebben, sneller te kunnen helpen en de veiligheid beter te kunnen monitoren over langere tijd.
Daarvoor is het nodig dat beroepskrachten goed uit de voeten kunnen met de Meldcode en wanneer dat nodig is situaties van vermoedens van onveiligheid melden bij Veilig Thuis.
Minister De Jonge: “We moeten alles uit de kast halen om signalen van geweld en verwaarlozing eerder en beter in beeld te krijgen. Professionals hebben daar een cruciale rol in. De verbeterde meldcode gaat hen helpen om op tijd in actie te komen.”
Belang van melden bij Veilig Thuis
Juist omdat de problematiek vaak jarenlang speelt, ontwikkelt Veilig Thuis daarvoor een ‘radarfunctie’. Dat betekent dat Veilig Thuis signalen van verschillende melders kan combineren en veiligheid over een langere periode en intensiever volgt. Daarom is het van belang dat vermoedens van ernstig huiselijk geweld en kindermishandeling altijd worden gemeld bij Veilig Thuis.
Afwegingskader: verplicht vanaf 1 januari 2019
Werken met de verbeterde meldcode is vanaf 1 januari 2019 verplicht voor mensen die werken in de gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en justitie. Tot 1 januari kunnen beroepskrachten ervaring opdoen met het werken met hun afwegingskader in de Meldcode en kunnen organisaties zich voorbereiden op de nieuwe werkwijze. Organisaties zijn verplicht de afwegingskaders toe te voegen aan hun Meldcode en de kennis over en het gebruik van de Meldcode te bevorderen. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de aandachtsfunctionaris.